Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 1 de desembre del 2011

CAS: Projecte del nom de la classe

CAS: Projecte del nom de la classe.
SÍNTESI DESTACANT L’APRENENTATGE QUE ES PRETÉN:
Els  nens i nenes d’Educació Infantil de la classe de P4 han fet el seu projecte sobre el nom de la seva classe  “Els pingüins”. Han après a utilitzar la càmera de vídeo per aprofundir en el seu aprenentatge i visualitzar-lo davant la resta de companys de l’escola.
ÍNDEX
CONTINGUTS
OBSERVACIONS
CONTEXT GENERAL
Experiència en ensenyament
3 anys
Aquest és el tercer any
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
A l’aula les utilitza poc, a nivell personal molt més.

Tipus d’escola
Infantil i Primària

Localització del centre
Barri La Salut (Badalona)

Connexió
Internet

Localització dels recursos tecnològics
La classe de P4B

Situació socioeconòmica dels alumnes
Baixa

CONTEXT DE LA HITÒRIA O CAS
Nivell dels alumnes
Educació Infantil P4 (4 anys)

Àrea / unitat
Àrea II. Descoberta de l’entorn
S’ha de tenir en compte que a l’Educació Infantil es treballa de manera globalitzada per tant també inclouríem alguns conceptes de l’Àrea I i l’Àrea III: Descoberta d’un mateix i dels altres i Comunicació i Llenguatges.
FITES EN LA HISTÒRIA
Activitats planificades a la sessió o unitat
Presentació en vídeo per mostrar-la als companys del centre

Nivell d’aprenentatge esperat
Saber com utilitzar una càmera de vídeo.
Sempre tenint en compte que són nens i nenes de 4 anys.
Tipus d’activitat
Aplicació de les TIC

ACTIVITATS DE LA HISTÒRIA O CAS
Tecnologies utilitzades
Càmera de vídeo digital

Raó per la qual la fa servir
Per visualitzar els continguts apresos davant la resta de companys del centre.

Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
Activitats de coneixements previs, d’aprofundiment, d’avaluació, de recerca d’informació, d’ús de les TIC, de presentació oral.

Dificultats trobades
Ajuda / col·laboració emprada
Baix nivell de recursos que té l’escola, no coneixement de la llengua vehicular, poca col·laboració dels pares.

Rol del professor
Dirigeix l’activitat.

Rol de l’estudiant
Investigador i principal protagonista

RESULTATS
Observacions
Molt d’esforç i interès per part dels alumnes.

Avaluació de l’aprenentatge
Ús de la càmera.

Lliçó apresa pel professor
Els alumnes són capaços de utilitzar una càmera de vídeo digital, però no tots tenen la mateixa capacitat d’aprenentatge que els altres ja que hi ha molts que era la seva primera vegada que veien una càmera. Per això s’ha d’anar poc a poc i si cal repetir les coses més de dues o tres vegades.
Partim de la base que són nens i nenes de 4 anys, i la majoria immigrants i els que són autòctons tenen un nivell baix tant econòmic com social.


ENTREVISTADOR: Abans de tot moltes gràcies per concedir-me aquesta entrevista.
PROFESSOR: De res. Tu diràs.
ENTREVISTADOR: Bé m’agradaria que m’expliquessis un mica de que va aquest projecte.
PROFESSOR: Bé, anirem per parts. El projecte inicial que és el treball sobre el nom de la classe, i en aquest cas és sobre Els Pingüins, és un projecte que en un principi està basat en suport paper.
El primer que fem és que els alumnes escullin el nom de la classe, l’única condició que teníem era que al nivell de P4 havien de ser animals relacionats amb l’aquari, així que a principi de curs vam fer una excursió juntament amb l’altra classe P4 a l’Aquari de Barcelona. Després cada alumne diu quin animal li agradaria per al nom de la classe dels que vam veure, els vas apuntant a la pissarra i l’animal que surti amb més vots és l’escollit, en el nostre cas van ser els pingüins. Un cop sabem l’animal que serem, enviem un paper als pares explicant-ho i que ens ajudin a buscar informació a casa i la portin a l’escola.
Com tot projecte té unes parts, primer fem el que serien els coneixements previs o més conegut com QUÈ SABEM? Cada alumne o alguns diuen el que saben o creuen que saben, i ho apuntem a una cartolina gran i ho pengem al racó de la classe destinat al projecte. Al cap d’uns dies mirem l’ informació que alguns han portat de casa. I fem el següent pas que és el QUÈ VOLEM SABER? i seguim els mateixos passos, els alumnes diuen que és el que volen saber sobre els pingüins i ho apuntem a una cartolina gran i la pengem al seu racó. Llavors basant-nos amb el que els alumnes volen saber vas muntant el projecte, realitzant fitxes, activitats... Un cop finalitzat fem l’avaluació que és el QUÈ HEM APRÈS? i es fa el mateix, cada alumne diu que ha après i s’apunta a una cartolina i la pengem al seu racó corresponent.
És en aquest moment quan vaig pensar de fer alguna cosa diferent i introduir les Noves Tecnologies dintre el projecte. Tenint en compte que estem davant nens i nenes de 4 anys no podem demanar-los-hi alguna cosa que sigui molt difícil així que vaig optar fer el QUÈ HEM APRÈS  ? enregistrat amb càmera de vídeo i després fer un muntatge per mostrar-lo davant la resta de companys del centre.
ENTREVISTADOR: Però el vídeo el feies tu?
PROFESSOR: Una part si, l’altra no. Un dia vaig introduir una càmera a la classe i vaig preguntar per a què servia allò. Cada alumne va contestar diferents coses, hi ha que no sabien el que era, d’altres n’havien vist alguna vegada però no l’havien utilitzat mai, etc. Llavors vam crear el racó de la càmera, la teníem a la classe i vam començar a veure com funcionava, per a què servia. I abans d’acabar el projecte vam començar a familiaritzar-se amb ella. Quan vam acabar el projecte els vaig dir que ells mateixos gravarien als seus companys explicant què havien après sobre els pingüins. Així que vam començar com si diguéssim la segona part del projecte. Cada alumne era l’encarregat de gravar a un company seu, després ho passàvem a l’ordinador i mitjançant el canó visualitzàvem cada aportació.
ENTREVISTADOR: I el procés de gravar, com ho fèieu?
PROFESSOR: Bé quan teníem una estona, un alumne X gravava a un altre alumne Y. Llavors l’alumne X anava ell sol a buscar la càmera al seu racó, l’encenia i començava a gravar. Al finalitzar anava a buscar el cable per passar de la càmera al portàtil, ell sol el posava, llavors jo ja l’ajudava a dir on havia de prémer per veure el vídeo ja que els text que surt a l’ordinador no és apte per a ells, ja que encara no saben llegir i molt menys en lletra d’impremta com si diguéssim. I veiem el vídeo. Quan s’acabava el mateix alumne anava i deixava la càmera al seu lloc.
ENTREVISTADOR: I per visualitzar-lo davant la resta de companys, com ho fèieu?
PROFESSOR: A veure, un cop teníem tots els vídeo, juntament amb el coordinador d’informàtica que em va ajudar bastant vam posar tots els vídeos en comú com si fos un de sol. Ja que disposàvem de vídeos individuals per cada alumne ja que els vam gravar quan teníem una estona. Un cop unificat el vam poder visualitzar davant la resta de companys del centre, bé tots els alumnes no ja que només ho vam veure els d’infantil ja que per motius d’horaris als de primària va ser una mica més difícil.
ENTREVISTADOR: Els recursos tecnològics utilitzats eren del centre?
PROFESSOR: Tenint em compte que estem passant per un moment econòmic difícil i parlem d’una escola pública, no hi ha els recursos suficients per comprar o adquirir material tecnològic. Per tant la càmera era meva particular, però l’ordinador i el canó són de l’escola.
ENTREVISTADOR:  L’ordinador és particular de la classe?
PROFESSOR: Tenim un ordinador a la classe, però sincerament gairebé ni funciona. Però en tota l’escola per a educació infantil tenim 6 portàtils que són per nosaltres, així que vam utilitzar un d’aquests, que els tenim a un armari a la sala de material comuna i quan l’acabem d’utilitzar el tornem a desar al lloc.
ENTREVISTADOR: Creus que l’ús de les NT els ha servit per alguna cosa?
PROFESSOR: Jo diria que si, i espero que si. La meva idea era intentar sortir una mica de l’esquema habitual. He de dir que quan ho vaig compartir amb la resta de companys hem van dir que m’estava complicant la vida, que els alumnes serien incapaços de poder utilitzar ells sols una càmera de vídeo, però quan van veure el resultat em van dir que no s’ho esperaven i que els hi havia agradat molt. I pel que fa als alumnes estaven molt contents de veure’s al vídeo i orgullosos de dir això hi he gravat jo. No sé vaig pensar que era una cosa diferent, que els temps estan canviant i que els professors també ho hem de fer, i a més els mateixos alumnes ens hi estan demanant.
ENTREVISTADOR: Això és tot doncs. Moltes gràcies.
PROFESSOR: De res, a tu

La meva reflexió o valoració sobre el cas és aquesta:
Aquests cas reflexa clarament l’AS, perquè primer de tot partim de la base que és un projecte i aquesta manera de treballar es basa en aquest tipus d’aprenentatge ja que són els alumnes qui mitjançant el seu interès per un tema, fan les investigacions i van construint el seu propi aprenentatge. I si a aquest projecte li afegim un nou recurs basat en les TIC, com és la incorporació de la càmera de vídeo digital per enregistrar els seus resultat, podem dir que aquest cas il·lustra l’AS recolzat per les TIC.
Hi ha molts casos similars al que jo he fet, però he de mencionar un cas en concret de la web KITE, el qual va dirigit a alumnes més o menys de la mateixa edat que el meu. En aquest cas no fa referència a n tema en concret sinó a una manera de treballar, implicant les NT a totes les assignatures o àrees (ja que parlem de l’EI i aquesta s’imparteix per àrees no per assignatures) basant-se en la web: preschooleducation.com. És un cas força interessant on L’AS juga un gran paper.
També mencionar el cas de la meva companya Soledad Pèrez: Projecte final de curs del cicle superior d’informàtica. Per què aquest si s’allunya tant del meu? Doncs per això mateix, perquè no té gens de similitud ja que l’edat entre els alumnes dels dos casos és molt llunyana i perquè m’ha agradat molt el tipus d’activitat que han tingut que realitzar els alumnes.
Crec que en la compartició de casos es pot aprendre molt, i és més potser algun l’utilitzo jo personalment a l’aula ja que són molt adequats. Podríem dir que nosaltres mateixos mitjançant l’anàlisi de casos hem tingut un Aprenentatge Significatiu sense oblidar-nos del gran paper que ja jugat la tecnologia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada